5 Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor - Stiri medicale - Doctor.ro
Stiri medicale

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor

2017-07-28 17:34:35

APAH-RO: Romania este a patra tara din Europa in topul deceselor cauzate de afectiunile hepatice

Este nevoie de un plan national integrat pentru a raspunde problematicii hepatitelor virale!


La nivel mondial:10 – 20% din persoanele cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica
1 – 5% din persoanele cu hepatita cronica C dezvolta cancer hepatic
Cancerul hepatic este al cincilea cancer ca frecventa la om, virusul hepatitei B fiind al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun
Virusul hepatitei B este responsabil de 70% dintre cancerele hepatice primitive

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor reprezinta o buna oportunitate pentru a atrage atentia asupra necesitatii implementarii strategiei privind hepatitele virale, reiterandu-si intentia de a ajuta statele membre pentru atingerea obiectivului privind eliminarea hepatitelor.


„Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) sustine mesajul OMS. Consideram ca este esential ca reprezentantii autoritatilor, ai comunitatii medicale si ai pacientilor sa ajunga la un consens in ceea ce priveste recunoasterea hepatitei ca problema de sanatate publica și sa agreeze asupra unui plan de actiune national. Un pas important ar fi intensificarea actiunilor de preventie si screening, asigurarea accesului la terapii inovatoare, fara discriminare”, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.Hepatita este o boala infectioasa care afecteaza 325 de milioane de persoane (statistici OMS, 2015). in Romania, conform estimarilor specialistilor, peste 800.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, in timp ce aproximativ 600.000 sufera de hepatita C. Romania este a patra tara din Europa in clasamentul deceselor cauzate de afectiunile hepatice.


Despre subiectul hepatitelor virale, preventie, diagnosticare si tratament, se va vorbi in cadrul evenimentelor organizate de APAH-RO, la nivel national, in perioada 28 – 29 iulie.


Calendarul evenimentelor include:Evenimentul public de informare a populatiei denumit “Biblioteca vie”, organizat sambata, 29 iulie, in Parcul Copou (Iasi), intre orele 17.00 si 19.00 (cu participarea prof. Vasile Drug, vicepresedintele Colegiului Medicilor, filiala Iasi)
Conferinta de presa organizata la Cluj, vineri, 28 iulie, la ora 12.00, in Sala Albastra din cadrul Clinicii Medicale III (cu participarea Prof. Univ. Dr. Vasile Andreica, UMF Cluj)
Actiuni de informare prin care voluntarii APAH-RO vor imparti pliante si vor raspunde la intrebari in orasele Alexandria, Brasov, Turda, Iasi, Giurgiu si Bucuresti

Pentru a atrage atentia asupra problematicii hepatitelor virale, APAH-RO a desfasurat, in luna iulie, o serie de activitati in toata tara: intalniri cu autoritatile si specialistii romani si straini in scopul identificarii de solutii si implementarii unui plan national integrat pentru gestionarea hepatitelor, campania online „NO-hep, povestea care te inspira sa lupti”, trei crosuri, organizate la Bucuresti, Brasov si Ploiesti (22 iulie 2017) sub denumirea „impreuna pentru 2030”.


Donatiile stranse in urma crosurilor vor fi folosite pentru testarea gratuita a oamenilor din zonele defavorizate, iar o parte din sponsorizarile primite au fost donate copiilor cu hepatita din mai multe spitale din tara.

Sursa: Doctor.ro

Vizualizari: 236
Copyright Doctor.ro 2018 - Toate drepturile rezervate Doctor.ro