5 Obezitatea la copii si adolescenti in crestere - Stiri medicale - Doctor.ro
Stiri medicale

Obezitatea la copii si adolescenti in crestere

2017-10-11 15:16:49

Lumea va avea mai multi copii si adolescenti obezi decat subponderali pana in 2022.


Colegiul Imperial din Londra si OMS au publicat in The Lancet un studiu care a calculat si a comparat indicele de masa corporala (IMC) in randul copiilor, adolescentilor si adultilor din 1975 pana in 2016 si a facut proiectii pe baza tendintelor actuale ale ratelor de obezitate.


Studiul a analizat masuratorile de greutate si inaltime de la aproape 130 de milioane de persoane cu varste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani si 97,4 milioane cu varsta peste 20 de ani), cel mai mare numar de participanti implicati vreodata intr-un studiu epidemiologic. Peste 1000 de cercetatori au contribuit la acest studiu, care a analizat indicele de masa corporala (IMC).Prof. Dr. Veronica Mocanu, de la Universitatea Grigore T. Popa din Iasi, a facut parte din cadrul echipei de cercetatori NCD Risk Factor Collaboration si a participat la studiu cu datele culese de la peste 6000 de copiii cu varste intre 5 si 11 ani din judetele Iasi si Neamt, in cadrul programului ”Traista cu sanatate. Traditii sanatoase pentru copii sanatosi”.


Numarul copiilor si adolescentilor obezi (cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani) in intreaga lume a crescut de zece ori in ultimele patru decenii, potrivit unui nou studiu condus de Colegiul Imperial din Londra si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).In cazul in care tendintele actuale continua, mai multi copii si adolescenti vor fi obezi decat moderat sau grav subponderali pana in 2022.In aceasta perioada, rata obezitatii la copii si adolescenti din lume a crescut de la mai putin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete si sase milioane de baieti) in 1975 la aproape 6% la fete (50 de milioane) si la aproape 8% la baieti in 2016. Numarul copiilor obezi cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani a crescut de peste zece ori la nivel global, de la 11 milioane in 1975 la 124 milioane in 2016. De asemenea, in 2016, 213 milioane a fost supraponderali.


In Romania, rata de obezitate a fost mai mare la baieti (10,7%, locul 89 in lume, locul 7 in Europa Centrala si de Est ) fata de fete (5,4%, locul 119 in lume, locul 10 in Europa Centrala si de Est).


Exista solutii pentru a reduce obezitatea copilului si adolescentuluiParalel cu publicarea noilor estimari privind obezitatea, OMS publica un rezumat al Planului de implementare a terminarii obezitatii la varsta copilariei (Ending Childhood Obesity, ECHO).


OMS incurajeaza tarile sa depuna eforturi pentru a modifica mediul obezogen care astazi creste sansele copiilor nostri de a deveni obezi. Čšarile ar trebui sa vizeze, in special, reducerea consumului de alimente ieftine, ultra-prelucrate, cu continut scazut de calorii, cu continut scazut de nutrimente. De asemenea, acestea ar trebui sa reduca timpul pe care copii il dedica televizorului sau calculatorului si altor activitati sedentare, prin promovarea unei participari sporite la activitatea recreative activa si sportive active.

Mai multi obezi decat subponderali cu varste cuprinsa intre 5 si 19 ani pana in 2022


Autorii spun ca daca tendintele post-2000 vor continua, nivelurile globale de obezitate a copilului si adolescentului vor depasi acelea pentru cei cu o greutate moderata si severa pentru aceeasi grupa de varsta pana in 2022.


Autorul principal, profesorul Majid Ezzati, de la scoala de Sanatate Publica a Colegiului Imperial, a declarat: "In ultimele patru decenii, ratele de obezitate la copii si adolescenti au crescut la nivel mondial si continua sa faca acest lucru in tarile cu venituri mici si medii. Mai recent, ratele de obezitate s-au mentinut in platou in tarile cu venituri mai mari, desi nivelurile de obezitate raman inacceptabil de mari."Profesorul Ezzati adauga: "Aceste tendinte ingrijoratoare reflecta impactul marketingului si al politicilor alimentare pe tot globul, alimentele sanatoase nutritive fiind prea scumpe pentru familiile si comunitatile sarace. Tendinta prezice o generatie de copii si adolescenti care vor deveni obezi si, de asemenea, malnutriti. Avem nevoie de modalitati de a face ca alimentele sanatoase si nutritive sa fie mai accesibile la domiciliu si la scoala, in special in familiile si comunitatile sarace, precum si de reglementari si taxe pentru a proteja copiii de alimente nesanatoase "Cu toate acestea, numarul mare de copii si adolescenti moderat sau sever subponderali in 2016 (75 de milioane de fete si 117 baieti) reprezinta in continuare o provocare majora pentru sanatatea publica, in special in cele mai sarace parti ale lumii. Aceasta reflecta amenintarea reprezentata de malnutritie in toate formele sale, existand tineri subponderali si supraponderali care traiesc in aceleasi comunitati.Copiii si adolescentii au suferit un transfer rapid de la in majoritate subponderali la in majoritate supraponderali in multe tari cu venituri medii, inclusiv in Asia de Est, America Latina si Caraibe. Autorii spun ca acest lucru ar putea reflecta o crestere a consumului de alimente bogate in energie, in special glucide foarte procesate, ceea ce duce la cresterea in greutate si la rezultate slabe pe tot parcursul vietii.Dr. Fiona Bull, coordonator de programe pentru supravegherea si prevenirea bolilor non-comunicabile la nivelul OMS, a declarat: "Aceste date evidentiaza, reamintesc si intaresc ca excesul de greutate si obezitatea reprezinta astazi o criza globala a sanatatii si ameninta sa se inrautateasca in urmatorii ani daca nu incepem sa luam masuri drastice. "Datele globale pentru obezitate si subponderaliIn 2016, in lume au fost 50 de milioane de fete si 74 de milioane de baieti cu obezitate, in timp ce numarul global al fetelor si baietilor cu greutate sub sau peste medie a fost de 75 de milioane si, respectiv, de 117 de milioane.
Numarul de adulti obezi a crescut de la 100 de milioane in 1975 (69 de milioane de femei, 31 de milioane de barbati) la 671 de milioane in 2016 (390 de milioane de femei, 281 de milioane de barbati). Alti 1,3 miliarde de adulti au fost supraponderali.
Date regionale / de tara pentru obezitate, IMC si subponderaliObezitateaCresterea obezitatii in randul copiilor si adolescentilor in tarile cu venituri mici si mijlocii, in special in Asia, s-a accelerat incepand cu 1975. in schimb, cresterea in tarile cu venituri mari a incetinit si s-a mentinut in platou.
Cea mai mare crestere a numarului de copii si adolescenti obezi a fost inregistrata in Asia de Est, regiunea de vorbitorilor de limba engleza cu venituri mari (SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Irlanda si Marea Britanie), Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
In 2016, ratele de obezitate au fost cele mai ridicate in general in Polinezia si Micronezia, la 25,4% la fete si la 22,4% la baieti, urmata de regiunea de limba engleza cu venituri mari. Nauru a avut cea mai mare prevalenta a obezitatii pentru fete (33,4%), iar Insulele Cook au avut cea mai mare pentru baieti (33,3%).
In Europa, fetele din Malta si baietii din Grecia au avut cele mai mari rate de obezitate, respectiv 11,3% si respectiv 16,7% din populatie. Fetele si baietii din Republica Moldova au avut cele mai scazute rate de obezitate, la 3,2% si, respectiv, 5% din populatieIndicele de masa corporala (IMC):Cea mai mare crestere a IMC-ului la copii si adolescenti din 1975 a fost in Polinezia si Micronezia pentru ambele sexe, iar in America Centrala pentru fete. Cea mai mica crestere aBMI-ului pentru copii si adolescenti in cele patru decade acoperite de studiu a fost observata in Europa de Est.
Tara care a cunoscut cea mai mare crestere a IMC la fete a fost Samoa, cu o cresterea de 5,6 kg/m2, iar la baieti au fost Insulele Cook cu 4,4 kg/m2.Subponderali:

India a inregistrat cea mai mare prevalenta a subponderalitatii moderate si severe la persoanele sub 19 ani, in decursul acestor patru decenii (24,4% dintre fete si 39,3% baieti au fost subponderali moderat sau sever in 1975 si 22,7% si 30,7% in 2016). 97 milioane dintre copiii si adolescentii subponderali sau adolescenti din intreaga lume traiau in India in 2016.


Lucrarea prezinta primele date complete cu privire la suponderalitate pana la obezitate pentru copiii si adolescenti cu varste cuprinsa intre 5 si 19 ani.Lucrarea ofera rezultate privind evolutia ratelor de obezitate la acest grup de varsta la nivel mondial.


IMC este o masura a greutatii corporale si a masei corporale pentru inaltimea lor si indica daca greutatea lor este sanatoasa.

Calculul IMC este cea mai simpla modalitate de a evalua starea de greutate a persoanei si cea mai obisnuita unealta utilizata pentru a determina subponderiul, greutatea sanatoasa si supraponderabilitatea si obezitatea.Bibliografie

“Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults” by NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC), published 10 October 2017 in The Lancet. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/ S0140-6736(17)32129-3

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32129-3/fulltext?elsca1=tlpr

Sursa: Doctor.ro

Vizualizari: 153
Copyright Doctor.ro 2018 - Toate drepturile rezervate Doctor.ro