Stiri medicale

Cum sa gatesti sanatos daca esti la dieta

2017-05-03 15:27:42

Fie ca vrei sa slabesti, sa scazi nivelul colesterolului LDL, sau doar sa te hranesti mai sanatos, reducerea consumului de grasimi, sare si zahar este foarte importanta. Obiceiurile alimentare sanatoase pentru copii si adulti se invata in primul rând acasa. De altfel, copiii sub varsta de 2 ani au nevoi alimentare speciale, asa ca este bine sa te consulti cu medicul in privinta dietei acestora.

Daca vrei sa gatesti mai sanatos, nu inseamna ca trebuie sa renunti la mâncarurile pe care le savureaza intreaga familie. Tot ce trebuie sa faci este sa inveti cum sa adaptezi retetele preferate in functie de nevoile nutritionale ale fiecaruia, sa folosesti o metoda de preparare terminca adecvata si sa combini corespunzator alimentele pentru a obtine retete sanatoase.

Cum sa reduci grasimile din alimentatie

Grasimile folosite in dieta zilnica pot fi saturate sau nesaturate. Grasimile saturate se gasesc in produsele de origine animala, in special in carne si in lactatele grase. Anumite produse de origine vegetala, ca de exemplu uleiul de cocos, uleiul de palmier, untul de cacao si uleiurile vegetale hidrogenate contin de asemenea grasimi saturate.

Grasimile saturate sunt un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare si pentru cresterea nivelului de colesterol LDL. Gasimile nesaturate sunt fie mononesaturate, fie polinesaturate. Se gasesc in majoritatea uleiurilor vegetale si se afla in stare lichida la temperatura camerei. Uleiurile bogate in grasimi polinesaturate sunt uleiul de sofranel, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb, dar se gasesc si in soia sau in semintele de bumbac. Grasimile mononesaturate se gasesc cu precadere in uleiul de masline, in cel de rapita si in alune.

Colesterolul este un compus organic din categoria lipidelor, ce face parte din membrana exterioara care inconjoara fiecare celula a corpului. Este important pentru buna functionare a organismului, dar o cantitate prea mare de colesterol in sânge duce la dezvoltarea a diverse afectiuni. Colesterolul este produs de ficat sau obtinut in urma consumului anumitor alimente. Printre alimentele bogate in colesterol se numara cele de origine animala, in special carnea, ouale si lactatele.

Alege carnuri slabe precum carnea de pasare sau de pese si indeparteaza intotdeauna bucatile mai grase, inclusiv pielea, in cazul carnii de pasare. De asemenea, carnea trebuie consumata in portii moderate. in locul carnii prajite, o poti pregati la cuptor sau fiarta, fara alte grasimi adaugate.

Evita mezelurile si preparatele din carne procesata, deoarece acestea au un continut ridicat de sare, zahar si alti aditivi. in cazul lactatelor, este recomandat sa optezi pentru lactate degresate. Nu folosi maioneza sau alte sosuri pentru salate si limiteaza-te la ulei si otet in cantitati mici. inlocuieste untul si grasimile animale asa cum sunt untura si slanina cu uleiuri vegetale, pe care sa le consumi cu moderatie.

Cum sa reduci consumul de sare

Desi sarea a fost adesea asociata cu hipertensiunea, noi studii releva faptul deficienta de potasiu, combinata cu o lipsa de calciu poate fi unul din factorii care influenteaza tensiunea arteriala. Prin urmare, este necesar sa limitezi consumul de sare, insa nu sa il reduci cu totul.

Sodiul si sarea nu sunt acelasi lucru. Sodiul este un mineral, pe cand sarea este un compus chimic, care contine pâna la 40% sodiu si 60% clorura. Sarea de masa este principala sursa de sodiu din dieta zilnica. Preferinta noastra pentru sare este dobandita in urma utilizarii frecvente, asa ca este posibil sa reduci consumul de sare treptat. Papilele gustative se vor adapta la aromele mai subtile pe care le ofera ierburile aromatice si condimentele.

Nu folosi premixuri de condimente, deoarece acestea contin adesea o cantitate mare de sare, zahar adaugat, precum si alti aditivi. In schimb, nu te sfii sa experimentezi cu condimentele si cu ierburile aromatice ca sa iti creezi propriile mixuri pentru mancarurile pe care le pregatesti.

Cum sa reduci consumul de zahar

Zaharul este adaugat in majoritatea alimentelor procesate pe care le gasim in magazine, inclusiv in lactate, mezeluri, paine si alte produse de panificatie. Asadar, adesea, consumul zilnic de zahar este mult mai mare decât limita recomandata.

Daca vrei sa reduci cantitatea de zahar pe care o folosesti pentru o reteta, il poti inlocui cu vanilie, scortisoara sau nucsoara pentru a obtine aroma dulce a deserturilor preparate in casa.

In plus, exista mai multe variante de indulcitori naturali pe piata, care pot fi folositi in locul zaharului, insa este important de retinut ca si acesti indulcitori trebuie consumati doar in cantitati moderate.

Adapteaza retetele ca sa gatesti mai sanatos

Pentru a pregati mancaruri mai sanatoase, te poti folosi de urmatoarele ponturi:



Adauga mai multe legume in mâncarurile pe baza de orez sau paste si in supe;
Inlocuieste faina alba cu faina integrala (fie total sau partial);
Inlocuieste pastele din faina alba cu pastele din faina integrala si orezul alb cu orez brun;
Inlocuieste untul cu uleiuri vegetale pentru gatit;
Foloseste iaurt in loc de smantana pentru dressing-uri sau creme;
Adesea, cantitatea de zahar dintr-o anumita reteta poate fi redusa cu o treime sau chiar la jumatate, fara a afecta produsul final;
Nu uita ca mierea sau zaharul brun au un continut de calorii similar cu al zaharului alb;
Foloseste pe cat posibil legume si fructe proaspete sau congelate in locul celor conservate, care contin sare si/sau zahar;
Inlocuieste oricand este posibil sarea cu alte condimente si cu ierburi aromatice.

Sursa: Doctor.ro

Vizualizari: 205
Copyright Doctor.ro 2017 - Toate drepturile rezervate Doctor.ro