5 Concluzii "Proiectul inimilor " - Stiri medicale - Doctor.ro
Stiri medicale

Concluzii "Proiectul inimilor "

2017-10-13 09:47:46

Comisarul European Marianne Thyssen a vizitat  Universitatea de Medicinasi Farmacie „Grigore T. Popa", unde a asistat la prezentarea unui proiect de succes cu finantare europeana: „100 de inimi pentru 100 de copii”, pus in practica de Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore.T. Popa”, in parteneriat cu Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” (IBCV).Evenimentul a avut loc in Sala Senat a UMF Iasi, in prezenta comisarului european, a delegatiei Comisiei Europene (CE) si a sefului Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, a primarului Iasului, Mihai Chirica, a rectorului UMF Iasi Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, a conducerii UMF, a conducerii IBCV Iasi Prof.univ. Dr. Grigore Tinica precum si a intregii echipe de proiect. Trebuie precizat ca „O suta de inimi pentru o suta de copii” a fost singurul proiect selectat, dintr-o lista lunga de proiecte romanesti, pentru a fi prezentat Comisarului European Marianne Thyssen.


Primul care a luat cuvantul a fost rectorul UMF Iasi, prof.univ.dr.Viorel Scripcariu, care a prezentat oaspetilor, pe scurt, cateva date despre institutia pe care o reprezinta,„una dintre cele mai vechi universitati din tara”, unde studiaza peste 12.000 de studenti si ”singura institutie de invatamant medical romanesc cotata in topul realizat de The Times Higher Education World University Rankings 2017-2018”.


Managerul acestui proiect, Mihaela Tomaziu-Todosia si prof.univ.dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu” au prezentat invitatilor povestea acestui proiect al inimilor.Proiectul „Formarea specialistilor in domeniul cardiologiei pediatrice” s-a desfasurat in perioada 25 februarie 2015-24 decembrie 2015 si a bifat o rata de succes impresionanta, exprimata prin date concrete: „In primul rand, vorbim astazi despre existenta, la Iasi, a unui nucleu de specialisti in cardiologie pediatrica si chirurgie cardiologica pediatrica instruit de unii dintre cei mai buni specialisti ai Europei. Putem investiga, diagnostica si trata astazi, la Iasi, un spectru larg de patologii din domeniul cardiologiei pediatrice, iar procesul de formare si transfer de expertiza si experienta continua permanent. Nu mai putin importante sunt rezultatele modulului practic al proiectului. Alaturi de echipa de formatori din centrele de specialitate din strainatate, medicii si asistentii medicali din cadrul proiectului au evaluat peste 200 de pacienti. Dintre acestia, 140 de copii au fost diagnosticati, iar 113 dintre ei au fost tratati (cateterism, ablatie sau interventie chirurgicala propriu-zisa), cu o rata de succes de 99.1%”, puncteaza membrii echipei de proiect, pe site-ul inimipentrucopii.umfiasi.ro


Scopul principal al proiectului, atins cu brio, a fost instruirea, informarea si capacitarea unui grup tinta de 160 de asistente si 75 de medici, utilizand metodologii de invatare moderne asistati de experti internationali.Formatorii externi din cadrul programului au fost nume importante in specialitatea cardiologiei pediatrice din tarile Uniunii Europene: Alessandro Frigiola (chirurg cardiovascular, Italia), Tammam Yousef (chirurg cardiovascular, Italia), Hiyam Mahmoud (cardiolog, Italia), Marco Ranucci (anestezist, Italia) Rudolf Butyka (perfusionist, Italia); Anna Maria Cazzaniga (anestezist, intensivist, Italia);Bassam Al Hareth (anestezist, intensivist, Italia),Matthias Angres (anestezist, intensivist, Germania), Giuseppe Santoro (cardiolog, Italia), Moll Jacek Jan (chirurg cardiovascular, Polonia), Moll Jadwiga Anna (cardiolog, Polonia), Kopala Marek Piotr (chirurg cardiovascular, Polonia), Josep Brugada Terradellas (cardiolog, Spania) Rana Youssef (cardiolog, Italia), Giuseppe Isgro (anestezist, intensivist, Italia), Marco Ranucci (anestezist, Italia).Activitatile de instruire au fost coordonate de prof. univ. dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi.


O componenta importanta a proiectului au reprezentat-o stagiile de pregatire la centre de specialitate din strainatate. 20 de medici si 20 de asistenti din grupul tinta al proiectului au avut sansa de a participa la aceste stagii, care au avut rolul de consolida pregatirea teoretica si practica de care au beneficiat membrii grupului tinta in cadrul proiectului.Au fost organizate astfel de stagii de pregatire in urmatoarele clinici: din Germania - Klinik für Kinderherzchirurgie und angeborene Herzfehlers; din Italia - IRCCS Policlinico San Donato (Milano), Ospedale Pediatrico Bambino Gesù (Roma); din Marea Britanie - Bristol Children’s Hospital and the Heart Institute (Bristol); din Franta - Hôpital de la Timone (Marsilia); din Spania - Cardiolgy Department, Thorax Institute, Hospital Clínic, University of Barcelona; din Ungaria - Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Budapesta.


Efortul de instruire a fost dublat de o campanie sustinuta de informare in randul medicilor de retea din judetele Moldovei. Acestia au fost invatati cum sa recunoasca un caz suspect de malformatie cardiaca congenitala, unde trebuie directionat copilul si cum sa relationeze cu familia acestuia astfel incat micul pacient sa aiba cea mai rapida si mai buna sansa de a fi investigat, diagnosticat si, daca este cazul, tratat.


„Astazi, la finalul unui drum de 10 luni si 1 an si jumatate de sustenabilitate, e firesc sa ne punem intrebarea: A fost “100 de inimi pentru 100 de copii” un succes? Mentionarea proiectului a fost facuta publica in mod oficial pe website-ul www.fonduri-ue.ro. Sunt marturii, fapte, scopuri atinse, rezultate si lucruri palpabile care toate impreuna dau un raspuns pozitiv intrebarii “A fost un proiect de succes?”. insa ar fi nedrept si inuman sa incheiem concluziile unui astfel de proiect fara a mentiona macar un element extrem de important care uneori, in momentele in care daramam un zid pentru a descoperi un altul in spate, a functionat drept motor principal pentru a merge mai departe: emotia. Cum sa nu vorbesti de emotie cand pentru 100 de copii acest proiect a insemnat efectiv viata? Cum sa nu fim mandri si bucurosi de ceea ce am realizat cand ne gandim ca aceste 100 de destine rescrise sunt doar inceputul unui drum care inseamna alte sute, mii de vieti de copil salvate? Am asadar convingerea ca pentru fiecare dintre noi a fost un proiect din inima, pentru inimi”, si-a incheiat prezentarea Mihaela Tomaziu-Todosia, manager de proiect.


Prof.univ.dr. Grigore Tinica a expus prezentarea tehnica a proiectului si a subliniat ca aceste stagii de pregatire in domeniul chirurgiei pediatrice se vor tine in continuare la clinici importante din Europa, in special in Italia, cu sprijinul Ministerului Sanatatii.


Comisarul European Marianne Thyssen a tinut sa felicite intreaga echipa. „Este cu siguranta unul dintre proiectele de success finantate prind Fondul Social European si unic in tara dvs. Sunt onorata sa intalnesc toti acesti oameni dedicati, specialisti. Am citit testimonialele mamelor si copiilor care au participat la acest proiect si am descoperit cuvinte emotionante, ca angajament, inima, incredere. Ati reusit sa creati nu doar un serviciu profesionist, ci si un mediu de incredere reciproca, foarte important pentru familiile acestor copii. Proiectul O suta de inimi pentru o suta de copii si-a indeplinit cu succes obiectivele si datoram acestui proiect un grup de medici specialisti instruit de expertii europeni. Vorbim astfel despre un proiect al vietii, care salveaza vieti”.„Este un exemplu de succes, pentru ca s-a lucrat intr-o echipa de succes. Nu pot decat sa va invit sa vedeti, pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte si sa va rog, in numele locuitorilor Iasului, ai regiunii de Nord-Est, sa sustineti in continuare fondurile europene pentru aceasta regiune pentru ca este intr-o grea suferinta din punctul de vedere al nivelului de dezvoltare” - i s-a adresat primarul Iasului, Mihai Chirica, Comisarului European Marianne Thyssen.


La finalul intalnirii delegatia a vizitat Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu”, locul unde s-a implementat proiectul „O suta de inimi pentru o suta de copii”.


***

Marianne Thyssen este comisar european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca. Delegatia Comisiei Europene a participat tot astazi, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”,la vernisajul expozitiei cu tema „60 de ani de UE” si a participat la un dialog cu cetatenii, in Aula Magna a Universitatii, despre politicile si sprijinul UE in domeniul ocuparii fortei de munca si afacerilor sociale, precum si despre viitorul Europei.

Sursa: Doctor.ro

Vizualizari: 130
Copyright Doctor.ro 2018 - Toate drepturile rezervate Doctor.ro